2023. április 2., vasárnap

Egy 19. századi mű aktualitása

Kárpátok.

Már egészen kis korunkban hallottunk erről a hegységrendszerről, csupán azért is, mert a honfoglaláskor, 895-ben a Kárpát-medencében telepedtek le elődjeink.

Az 1500 kilométeren keresztül húzódó hegyláncot eltérő szerkezeti, domborzati, éghajlati, illetve vízrajzi tulajdonságok jellemzik. Ebben a változatos környezetben játszódik Jules Verne Várkastély a Kárpátokban című műve.

A történet Veresden, egy román kis faluban, illetve a mellette lévő hegyen játszódik a 19. században. A falu (babonás) lakosai egy nap váratlan jelenségnek lesznek tanúi: a közeli hegy tetején álló, már régóta elhagyatott vár kéményéből füst gomolyog. Ennek a rejtélyes jelenségnek jár utána Deck Miklós erdész.

A regényt olvasva nagyon könnyen magunk elé tudjuk képzelni a tájat a szemléletes, részletes és szépen megfogalmazott leírásokból.

"Délután négy óra volt. A nap hanyatlani kezdett. Keleten néhány hegy csúcsa derengett, de lábuk már belemerült a lebegő párába. Délnyugat felől, a hegylánc két hasadékán keresztül, két ferde napsugárnyaláb hatolt be, mint a félig nyitott ajtón beszűrődő fénysugár."

"a falakat zöld futónövények függönye takarja"

A mű könnyen magával ragadja az olvasót, az embernek kedve támad elutazni Erdély ezen varázslatos helyeire, kirándulni a Kárpátokban.

Sajnos azonban napjainkban veszély fenyegeti ezt a természeti területet (is). Bár a Kárpátoknak kulcsfontosságú szerepe van a klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemben, mégis hatalmas mértékben pusztítják az erdőt.

Minden egyes órában nagyjából 5 futballpályányi területet vágnak ki a Kárpátok erdeiből.

A Kárpátok rengeteg élőlénynek az otthona, sok olyan állatfajnak nyújt menedéket, melyek már a kihalás szélére sodródtak Európában. A nagy kiterjedésű érintetlen, öreg erdők azért is pótolhatatlanok, mert óriási mennyiségű szenet tárolnak.


Mennyivel unalmasabb lenne Verne regénye, ha az erdő nagy részét kiírtották volna....


Vigyázzunk a természetre!


Források:
https://www.greenpeace.org/hungary/

1 megjegyzés:

Egy 19. századi mű aktualitása

Kárpátok. Már egészen kis korunkban hallottunk erről a hegységrendszerről, csupán azért is, mert a honfoglaláskor, 895-ben a Kárpát-medencéb...