2022. október 5., szerda

Térképészet


A Z-szakon alapvetően is családias a hangulat, ugyanis csak hatan kezdtük meg természettudomány-környezettan szakos tanárként a 2022-es őszi szemesztert. Betegség miatt azonban úgy alakult, hogy csak ketten tudtunk elmenni a múlt heti terepgyakorlatokra.

A csütörtöki napon a Normafa volt a célpont, itt találkoztunk a térképészetet tanító tanárunkkal ezen a ködös-esős reggelen. Miután kerestünk egy kicsit szárazabb részt, meghallgattunk egy gyorstalpalót a GPS használatáról, majd rögtön ki is derült, mennyire figyeltünk: 

Kaptunk egy térképet, melyen egy nagyjából 2 négyzetkilométeres szakasz volt bejelölve, és az volt a feladatunk, hogy térképezzük fel az adott területet, jelöljünk be rajta lényeges helyeket. Utunkat rögtön a játszótéren kezdtük, majd eljutottunk a Szent Anna kápolnáig, végül egy egész nagy területet bejárva értünk vissza a kiindulási ponthoz. Közben nagyon jót beszélgettünk egymással, ráadásul a séta végére a reggeli köd is feloszlott és kisütött a nap.

 

A gyakorlat befejezése előtt könyvtári térképek segítségével átbeszéltük a méretarányokat, koordinátákat számoltunk, sőt megtanultuk, hogyan kell kiszámolni két pont légtávolságát.

Kora délután ért véget az aznapi program, és mivel ez ilyen jól sikerült, már alig vártuk, hogy kiderüljön, mit rejteget a következő térképészeti alkalom. Csupán annyit tudtunk róla, hogy miközben mi pontokat rögzítettünk a GPS-sel, a tanár úr előkészítette hozzá a terepet.

1 megjegyzés:

Egy 19. századi mű aktualitása

Kárpátok. Már egészen kis korunkban hallottunk erről a hegységrendszerről, csupán azért is, mert a honfoglaláskor, 895-ben a Kárpát-medencéb...