2022. október 11., kedd

"Kincskeresés" felnőtteknek

Csütörtök reggel ismét találkoztunk a térképésszel a Normafánál, ezúttal kicsit hideg, de napos időben. Egy padasztalhoz leülve megtanultuk, hogyan működik a GPS, milyen kritériumai vannak egy térképnek, illetve hogyan is kell értelmezni az EOTR-rendszerben készült térképeket. 

Már maga ez a hagyományos tanóra is sokkal élvezetesebb volt kinn a természetben, sőt a hozott térképeken magunk is szemügyre vehettük a tanult információkat, így azok biztosan jobban rögzültek bennünk.

A terepgyakorlat legjobb része azonban csak ezután következett. Kaptunk ugyanis egy lapot, tele 9 hely koordinátáival (természetesen különböző mértékegységekben megadva, az eszközhasználatot gyakorolandó), ezekhez a pontokhoz kellett a GPS-ünk segítségével eljutnunk, majd a helyszínt szemügyre véve az adott koordinátákhoz tartozó kérdést megválaszolnunk. Gyermeki lelkesedéssel indultunk megkeresni a pontokat, folyamatosan figyelve az iránytűt, hogy biztosan jó irányba haladunk-e. 

Eljutottunk például az Anna-réti játszótérre, ahol arra a kérdésre kaptunk választ, hogy hány lába van a sáskának és megmértük a dombormű oldalainak hosszát is. Kilyukadtunk a 
Normafa Pavilonoknál is, ahol ki kellett derítenünk, mennyibe kerül egy kisfröccs. Természetesen közben (ezúttal köd nélkül is) gyönyörködhettünk a kilátásban, meg persze az állomások közötti rövid beszélgetésekkel még jobban megismertük egymást. 

Nagyon élveztük ezt a kis keresgélő játékot, annyira belelkesedtünk a szaktársaimmal, hogy a hazafele úton, már azon gondolkoztunk, hogyan (meg persze mikor) tudnánk mi magunk ilyen feladatokat kitalálni, és ehhez különböző koordináta pontokat felmérni. 

Már korábban is terveztem az úgynevezett GeoCaching-et elkezdeni, a mai nap után azonban még jobban kedvet kaptam ehhez az időtöltéshez.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Egy 19. századi mű aktualitása

Kárpátok. Már egészen kis korunkban hallottunk erről a hegységrendszerről, csupán azért is, mert a honfoglaláskor, 895-ben a Kárpát-medencéb...